Mehmet Avcılar'dan Çukurova Havalimanı Çağrısı

MESİAD Başkan Yardımcısı Mehmet Avcılar Mersin'in Kent Dinamiklerine Çukurova Bölgesel Havalimanı konusunda bir çağrıda bulundu.

Mehmet Avcılar'dan Çukurova Havalimanı Çağrısı

MESİAD Başkan Yardımcısı Mehmet Avcılar Mersin'in Kent Dinamiklerine Çukurova Bölgesel Havalimanı konusunda bir çağrıda bulundu.

25 Ağustos 2014 Pazartesi 10:50
Mehmet Avcılar'dan Çukurova Havalimanı Çağrısı
Çukurova’nın bereketli topraklarında üretilen ürünlerin, ihracata dönük ürün şeklinde geliştirilmesi ve bunların Dünya pazarlarına ihracatı için acilen havalimanı inşaatının hızlı bir şekilde devam etmesi ve bitirilmesi gerekmektedir.

Mayıs 2013 tarihlerinde temeli atılan ve İlgili İnşaat Firması tarafından Yap-İşlet-Devret Modeli ile üstlenilen proje yaklaşık 357 milyon Euro’ya mal olacak ve 36 ayda tamamlanacaktı.

Türkiye’nin önemli bir lojistik üssü olan Çukurova’nın, Dünya’ya açılan kapısı olarak planlandı. 2015 yılı sonu itibari ile bitirilmesi düşünülen havalimanının yanındaki 610 bin metrekarelik alana da Serbest Bölge kurulması düşünülüyor. Bu havalimanı Türkiye’nin üçüncü büyük havalimanı olacak ve Çukurova Bölgesi’nin ortak havalimanı olacak ve 30 milyon yolcu kapasitesi ile havacılık sektörünü geliştirecek ve bir de serbest bölgeye sahip olacak.

Çukurova Uluslararası Havalimanı A.Ş. ’nin Yönetim Kurulu başkanı M. Şükrü Koçoğlu ‘’ İnşaatın yaklaşık 22 ayda tamamlanması ve 2014 yılında işletmeye açılması planlanıyor ve üç vardiya esasına göre 24 saat çalışılacak ve aynı anda 4.500 işçinin çalışması öngörülüyor ‘’ demişti.

Projenin yaklaşık alan olarak 8 milyon metrekare olduğu, yalnızca havalimanı proje yatırım tutarının 360 milyon Euro ve serbest bölge yatırımları, kara ve deniz yolu bağlantılı yolları için yapılacak ilave yatırımlarla 500 milyon Euro kadar çıkacağını belirtmişti.

Havalimanı inşaat arazisi büyük drenaj su kanalları açılarak, sudan arındırılmıştır. Yolcu salonları ve otopark bölümlerinin temelleri dökülmüş, birinci katları direklerle çıkılmıştır. Kısacası projenin % 20 sine yakın kısmının yapıldığını ve kendilerinin belirttiğine göre şimdiye kadar 80 milyon EURO yatırım yapılmış ve gerçekten çok iş yapıldığını gördük. Fakat inşaat şu anda durmuş durumdadır. Tabi ki bu projeden artık geriye dönüş yoktur ve her halükarda yapılacaktır. Mersin bölgesinde yapılması planlanan Tarsus Kazanlı Turizm merkezleri yaratma çabaları , kış turizmi için kurulması planlanan Karboğazı, Tarsus’un inanç turizminin potansiyelini de düşünürsek, bu bölge cazibe merkezi olacaktır. Ayrıca Avrupa’nın en büyük lojistik köyü, Mersin Limanına yakın bölgelerdeki OSB’lerin ve Limanın Serbest bölge ve ihtisas OSB’lerin bağlantı yollarıyla entegre hale gelmesi için yapılan projeler ve diğerleri.

Çukurova Havalimanın Kargo taşımacılığına uygun olması, uluslararası firmaların buraya yönelmesini sağlayacaktır. Çukurova’nın bereketli topraklarında üretilen ürünlerin, ihracata dönük ürün şeklinde geliştirilmesi ve bunların Dünya pazarlarına ihracatı için acilen havalimanı inşaatının hızlı bir şekilde devam etmesi ve bitirilmesi gerekmektedir.

Yapımcı firmada finansman sıkıntısı var ve bayrama kadar finansman sorunu çözeceklerini belirttiler. Kredi sorununu çözmeleri için desteklenmeli veya projeye ortak olacak bir firmanın devreye girmesi için çalışma yapılması gerekir veya farklı çözüm yolları bulunmalıdır. Bu konuda ilgili kurumların müdahil olmasını bekliyoruz. Bölgemizin en önemli projesinin bu şekilde atıl olarak beklemesine artık kimse seyirci kalmamalıdır.


Mehmet AVCILAR
Son Güncelleme: 25.08.2014 10:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.