Mersin'de Suriyelilerin İş Yerleri Kayıtaltına Alınacak mı ?

Suriyeli sığınmacıların kayıtdışı açtığı iş yerlerinin kayıt altına alınıp alınmayacağı CHP Mersin Milletvekili Dr. Çamak tarafından meclise taşındı.

Mersin'de Suriyelilerin İş Yerleri Kayıtaltına Alınacak mı ?

Suriyeli sığınmacıların kayıtdışı açtığı iş yerlerinin kayıt altına alınıp alınmayacağı CHP Mersin Milletvekili Dr. Çamak tarafından meclise taşındı.

20 Aralık 2016 Salı 11:06
Mersin'de Suriyelilerin İş Yerleri Kayıtaltına Alınacak mı ?

Hüseyin Çamak, belediyelerin işyeri açan Suriyelilerden ruhsat istediğini, ancak kaymakamlıkların belediyelere ‘idare edin’ diyerek baskı yaptığını öne sürdü. CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, başta Mezitli olmak üzere Mersin’de çok sayıda işyeri açan Suriyeli sığınmacıların kayıtdışı çalışması sorununu meclis gündemine taşıdı. Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın yanıtlaması istemiyle sözlü soru önergesi veren Çamak, “Ülkemizde ikamet eden bazı Suriyeliler doğal olarak geçimlerini sağlamak için kendi işyerlerini de açıyor.



Fakat Mersin Mezitli ilçemizden bizzat biliyorum ki; çok sayıda işyerleri var ama bunların sadece birkaç tanesinin çalışma izni var. Bunların hepsine belediye tarafından gerekli hizmetler verilmesine karşın, yasal olarak kayıt altında olmadıkları için belediyelere de herhangi bir katkıları olmuyor.   Belediyeler Türk vatandaşlarından istedikleri gerekli yasal zorunlulukları Suriyelilerden de istediklerinde,  ilçede kaymakamlık gibi merkezi idareye bağlı birimler idare etmeleri için baskı yapıyor” dedi.Çamak, Maliye Bakanı Ağbal’a “Kayıtdışı işyeri çalıştıran Suriyelilerin kayıt altına alınması için bir şey yapmayı düşünüyor musunuz” diye sordu.



‘SURİYELİNİN ÇOK OLDUĞU İLÇELERE EK BÜTÇE VERİLEMEZ Mİ?’
Mezitli ilçesinin nüfusu 180 bin olmasına karşın ilçede 60 bin civarında Suriyeli sığınmacının yaşadığını da kaydeden Çamak, “Yani Mezitli Belediyesi toplamda 240 bin civarı kişiye hizmet verirken, İller Bankası’ndan aldığı bütçe sadece ilçede ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısına göre veriliyor. Avrupa’daki birçok ülkede yerel yönetimlerin bütçeleri gelen turist ortalamaları bile hesaplanarak yapılıyor. Fakat Türkiye’de kalıcı olarak ikamet eden yabancılar bile dahil edilmemekte. İller Bankası’ndan belediyelerimize aktarılan bütçelerin Suriyeli nüfus da dahil edilerek yapılması düşünülemez mi?” sorusunu yöneltti.



MALİYE BAKANI: “EK BÜTÇEYLE İLGİLİ ÇALIŞMA YAPILACAK”
Maliye Bakanı Naci Ağbal da, CHP Mersin Milletvekili Çamak’ın ‘çok sayıda Suriyeli sığınmacının yaşadığı ilçelerde belediyelere ek bütçe verilemez mi’ şeklindeki sorusuna şöyle yanıt verdi: “Bir süredir, aslında, belediyelere ödenen gelirden ayrılan paylara ilişkin çok farklı talepler var. İllerimizin, belediyelerimizin yaz nüfusu farklı, kış nüfusu farklı, turistik bölgelerde yine aynı şekilde farklılıklar var. Yine, söylediğiniz gibi, gerek sizin bölgenizde gerek diğer illerde benzeri durumlar var. Şu anda İçişleri Bakanlığımız özellikle gelirden ayrılan payların dağıtımında yeni ne kriterler belirlenebilir diye, bu konuları da dikkate alan bir çalışma yapıyor, biz de çalışmanın içerisindeyiz. İnşallah, bu konuları daha uygun bir dağıtım formülüyle çözeceğiz.”

Mersin Portal-Haber Merkezi

Son Güncelleme: 20.12.2016 12:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.