Mezitli CHP’den Verem Savaş Dispanseri’ne Ziyaret

CHP Mezitli İlçe Başkanı Ulaş Yılmaz ve İlçe Yönetim Kurulu üyeleri, Veremle Savaş Eğitimi Haftası nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü Verem Savaş Dispanseri’ni ziyaret ettiler.

Mezitli CHP’den Verem Savaş Dispanseri’ne Ziyaret

CHP Mezitli İlçe Başkanı Ulaş Yılmaz ve İlçe Yönetim Kurulu üyeleri, Veremle Savaş Eğitimi Haftası nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü Verem Savaş Dispanseri’ni ziyaret ettiler.

14 Ocak 2013 Pazartesi 21:02
Mezitli CHP’den Verem Savaş Dispanseri’ne Ziyaret

CHP Mezitli İlçe Başkanı Ulaş Yılmaz ve İlçe Yönetim Kurulu üyeleri, Veremle Savaş Eğitimi Haftası nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü Verem Savaş Dispanseri’ni ziyaret ettiler. Yaptıkları ziyaretle hastalığa karşı dikkat çekmeyi amaçladıklarını belirten Yılmaz ve partililer, hastalıkla ilgili yetkililerden bilgi aldı.
 



Dispanser yetkilileri tarafından hastalıkla ilgili şu bilgiler verildi ve uyarılarda bulunuldu: “Verem (tüberküloz) binlerce yıldır var olan bir mikropla oluşmaktadır ve en çok akciğerlerde olmak üzere bütün organlarda hastalık yapabilir. Tedavi ile tümüyle iyileşme sağlanabilir. Erken ve uygun tedaviye başlanır, yeterli süre tedavi edilirse hastalar yüzde yüz iyileştirilir.  Günümüzde hala tek mikrobun yaptığı en çok öldüren bulaşıcı hastalıktır. Dünyada yılda 9,2 milyon insan bu hastalığa yakalanırken 1,6 milyonu ölmektedir. Dünyadaki bütün hastalıkların yüzde 2,5'unu ve önlenebilir ölümlerin yüzde 26'sını oluşturmaktadır.




Dünya Sağlık Örgütü, verem hastalığı için "Acil Durum" ilan etmiştir. Dünyada verem hastalarının sayısı yıllar içinde artış göstermektedir. Türkiye'de 12-15 milyon bir nüfusun enfekte olduğu, yani vücutlarında henüz hastalık oluşturmamış verem mikrobunun olduğu hesaplanmaktadır. Bu insanların yaklaşık yüzde onu yaşamlarının bir döneminde verem hastası olacaklardır. Verem savaşı dispanserlerinde kayıtlı hasta sayısı 2000 yılında 18.038 iken 2005 yılında 20.535'dir. Kayıtlı hastalar dışında, resmi ve özel hekim ve hastanelerde de tedavi edilen bazı hastaların olduğunu biliyoruz. Türkiye'de yılda yaklaşık 25 bin tüberküloz hastasının ortaya çıktığını tahmin edebiliriz.



Mersin’de ise yılda 180 ile 200 arasında hasta dispanserimizde tedavi görmektedir.  Tüberküloz tanısı, balgamda verem mikrobunun gösterilmesi ile konulur. Hastanın yakınmaları ve akciğer film bulguları ile hastalıktan şüphelenilir.  Bu nedenle yılda bir kez akciğer filmi çekilmesi önerilir.  Hastalarda, iki haftadan uzun süren öksürük, ateş, gece terlemesi, göğüs ağrıları, iştahsızlık, kilo kaybı, (çocuklarda kilo alamama da olabilir) halsizlik, kan tükürme gibi belirtiler ortaya çıkarsa mutlaka bir doktora başvurulması gerekmektedir.”CHP Mezitli İlçe Başkanı Ulaş Yılmaz ise verdikleri bilgilerden dolayı yetkililere teşekkür ederek, vatandaşları verem hastalığı konusunda duyarlı olmaya ve yıllık kontrollerle hastalığa karşı önlem almaya çağırdı.

Son Güncelleme: 16.01.2013 13:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.