Nevroz Gerginliği Mersin'e Uzandı

Valilik uyardı, tertip komitesi çağrı yaptı, bildiri dağıtanlar gözaltına alındı.

Nevroz Gerginliği Mersin'e Uzandı

Valilik uyardı, tertip komitesi çağrı yaptı, bildiri dağıtanlar gözaltına alındı.

19 Mart 2012 Pazartesi 21:29
Nevroz Gerginliği Mersin'e Uzandı

Mersin Valiliği, 14 Mart günü, Nevroz kutlamalarını 20 Mart Salı günü yapmak için başvuran tertip komitesine olumsuz yanıt verdi ve 21 Mart gününü işaret etti. Valiliğin bu kararı hakkında Bölge İdare Mahkemesi’ne başvuran ‘çağrıcılar’ “İçişleri Bakanlığı’nın bu tavrına karşı, anayasal ve demokratik hakkımız gereği bugün Nevruz alanında olacağız” açıklamasında bulundu.




 
Mersin’de 7 kişilik Nevroz Düzenleme Komitesi, 14 Mart’ta Valiliğe başvurarak ‘20 Mart Salı Günü Tırmıltepe miting alanında Nevruz kutlaması düzenlemek istiyoruz’ talebinde bulundu. Ancak Valilik, komitenin bu talebini, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesini gerekçe göstererek geri çevirdi ve “Kutlamalar 21 Mart günü yapılabilir” uyarısında bulundu. Valiliğin bu kararına karşın ‘çağrıcılar’, Nevroz’u bugün kutlamakta ısrarlı.
 

Aralarında BDP, ÖDP, TKP, EDP ve EMEP’in de bulunduğu çok sayıda kuruluş, bugün saat 10.00’dan itibaren Tırmıltepe miting alanına gitme ve kutlamaları gerçekleştirme kararı aldı. Düzenlenen basın toplantısında ‘çağrıcılar’ adına söz alan Müslüm Tank, Nevruz’un hangi gün kutlanacağı yönündeki tartışmalara, Diyarbakır’da Pazar günü düzenlenen kutlamayla son noktanın konulduğunu belirtti. Nevruz’un 13 yıldır sorunsuz kutlandığını, ancak İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle yeni bir gerginlik noktasının oluşturulduğunu kaydeden Tank, “Anayasanın 34. maddesi, herkesin önceden izin almaksızın silahsız ve saldırısız gösteri yürüyüşü düzenleyebileceğini hükme bağlamıştır. İçişleri Bakanlığı’nın kışkırtıcı genelgesi anayasal ve demokratik hakkımızın ihlalidir. Halkın iradesine ipotek koymaktır. Bu durumda talimatla bayram kutlamak gibi bir durum ortaya çıkmaktadır. Bu yasakçı anlayış ülkemizi kargaşaya, kavgaya, anarşiye sürükleyen akıl dışı bir tutumdur” dedi.

Haber: Mersin'de Nevruz Gerginliği
 
AKP’nin iktidarda olduğu yıllar boyunca Nevroz’un çeşitli tarihlerde kutlandığını, 2011 yılında 18 Mart, 19 Mart ve 20 Mart tarihlerinde de çeşitli şehirlerde Nevruz kutlandığını kaydeden Tank, “İçişleri Bakanlığı’nın ve Mersin Valiliği’nin bu tavrına karşı Bölge İdare Mahkemesi’nde dava açtık. Anayasal ve demokratik hakkımız gereği bugün Nevruz alanında olacağız” diye konuştu.
 
 
 
Toplantı Sonrası Gözaltı
 
 
Mersin Valiliği’nin ‘Nevruz 21 Mart’ta kutlanacak’ yönündeki kararına karşı idari dava açan ve Nevroz’u bugün kutlayacaklarını duyurarak halkı kutlamalara davet eden gruptan 5 kişi gözaltına alındı.


 
Mersin Gazeteciler Cemiyeti’ndeki toplantıya Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, BDP İl Başkanı Musa Kulu, EMEP İl Başkanı Mehmet Taşçı, SDP İl Başkanı Serkan Kaya ile bazı sendikaların şube başkanları katıldı. 17 kurumun ortak açıklamasının okunmasının ardından Ekmek ve Özgürlük Derneği Başkanı Ahmet Tekir, dernek üyesi Şafak Tekir ile Mürsel Sağlam Cam, Eğitim Sen Şube Yöneticisi Mahir Erginçelik, Eğitim Sen Genel Merkez Yöneticisi Sakine Esen Yılmaz ve BDP Akdeniz İlçe Başkanı Emin Uslu gözaltına alındı.


 
6 kişinin, Nevruz çağrısı yaptıkları için gözaltına alındıklarını belirten İnsan Hakları Derneği başkanı Ali Tanrıverdi, “AKP hükümeti baskıcı tutumla hareket ediyor. Bir hukuk devletinde keyfi hareket edilemez. AKP hükümetini uyarıyoruz. Şiddet yöntemini deneyip kimse başarıya ulaşamadı. Sizin bu uygulamanız da çöpe atılacaktır.  Nevroz duyurusunu yapan 6 kişi gözaltına alınmıştır. Amaç yarın yapılacak nevroz kutlamalarına gölge düşürmek, katılımı azaltmaktır. İstanbul’da Diyarbakır’da nasıl kutlanmışsa aynı kararlılıkla burada da kutlayacağız nevrozu. Vali ve emniyet güçlerini duyarlılığa davet ediyoruz. Çıkacak herhangi bir olayın sorumlusu kendileri olacaktır. Kutlamaları kağıt üzerindeki genelgelerle engelleyemeyecekler. ‘Biz yasakladık haydi herkes evine’ mantığı mantık değildir” diye konuştu.


Haber:
ABİDİN YAĞMUR

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.